Νέα

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 22:36

Αφιέρωμα στο ΕΘΝΟΣ για τον ΘΕΣγη

«ΘΕΣΓΗ»

«Φιλοσοφία μας το υγιώς συνεταιρίζεσθαι»

Με 75 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 28.000 στρεμμάτων και με μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών, ο συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.


Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί με τέσσερις ομάδες παραγωγών. Δημητριακά (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι), κηπευτικά (μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι, σκόρδο, αρακάς), ψυχανθή (ζωοτροφές και βρώσιμα όσπρια), βαμβάκι είναι τα προϊόντα που παράγει ο «ΘΕΣγη», που εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία. Φιλοσοφία των μελών του είναι το υγιώς συνεταιρίζεσθαι. Και αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Αυτό που κάνει ξεχωριστή την παραγωγή τους, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Καλφούντζος, είναι «η έμφαση στην ποιότητα μέσω προτύπων συστημάτων για εκτατικές καλλιέργειες, ενώ σταδιακά επεκτεινόμαστε και στα κηπευτικά, με μικρότερο αριθμό στρεμμάτων, προσπαθώντας να ξεφύγουμε από τη λογική της μονοκαλλιέργειας.
Στη Θεσσαλία θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να στραφούμε σε καλλιέργειες που απαιτούν ένταση εργασίας και όχι εκτάσεως. Ο συνδυασμός κηπευτικών και δημητριακών δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά μειώνοντας το επίπεδο των μονοκαλλιεργειών».


Ο συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα κυρίως νέων αγροτών. Υιοθέτησε το σύγχρονο μοντέλο καθετοποίησης της παραγωγής και ακολούθησε νέα πρότυπα καλλιέργειας και πιστοποίησης, που ξεκινούν από την ανάλυση του εδάφους σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών, την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Ετσι οι αγρότες του συνεταιρισμού αποδεικνύουν ότι οι συνέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τον τελικό καταναλωτή.


Τα μέλη του συνεταιρισμού παράγουν κοντά 20.000 τόνους προϊόντων, τα οποία προωθούν στην εγχώρια αγορά, από το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι μέχρι τα κηπευτικά, τα ψυχανθή και το βαμβάκι.
Το σιτάρι έχει την τιμητική του, καθώς οι παραγωγοί του συνεταιρισμού σπέρνουν περισσότερα από 25.000 στρέμματα γης στον Θεσσαλικό κάμπο αναμένοντας την ωρίμανσή του μέχρι τους θερινούς μήνες.
Οι καλλιεργητές του συνεταιρισμού από τη Θεσσαλία αποφάσισαν προ τετραετίας να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό αγροτικό μοντέλο. Συμμάχησαν για να επιβιώσουν μέσω ενός σύγχρονου αγροτικού μοντέλου ανάπτυξης, που ξεκινάει από τη μέθοδο καλλιέργειας των προϊόντων και φθάνει μέχρι και τον τρόπο μεταποίησης των προϊόντων που φθάνουν στον τελικό καταναλωτή.
Μάλιστα, από τα δικά τους σιτηρά που καλλιεργούν οι αγρότες με την ίδια μέθοδο παρασκευάζεται ψωμί και φθάνει σε πολλά αρτοποιεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Κοζάνης Σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη είναι η πρώτη ύλη, που δίνει τρεις τύπους ψωμιού: το «ΘΕΣγη Θεσσαλικό», το «ΘΕΣγη Κρίθινο» και το «ΘΕΣγη Ελληνική σίκαλη».


«Για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή, οφείλουμε να εργαστούμε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στη συνένωση των δυνάμεων. Η ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος για τους αγρότες - παραγωγούς στο μέλλον», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και μας ενημερώνει ότι «Το project παραγωγής ψωμιού με απόλυτο έλεγχο του προϊόντος, από το χωράφι μέχρι το ράφι του αρτοποιείου, έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό».

Αρωγός στην προσπάθεια τους είναι η Τράπεζα Πειραιώς και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, το οποίο παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα προμήθειας γεωργικών εφοδίων και καυσίμων σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω της ειδικής κάρτας. «Το Πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: παρέχει διασφάλιση της πώλησης της παραγωγής με το συμβόλαιο που υπογράφεται ανάμεσα στον παραγωγό και τον συνεταιρισμό, ενώ χρηματοδοτεί και τα έξοδα καλλιέργειας σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο για την αγροτική παραγωγή». Ειδικά σε αυτή την περίοδο των capital controls ήταν «διπλή λύση».
Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας, μέσω της «ειδικής κάρτας» μπορούν να πληρώσουν και τους εργάτες γης εξοφλώντας το εργόσημο, μέσω καταθετικού λογαριασμού, με χρήση της ειδικής αυτής κάρτας.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/agrotis/arthro/filosofia_mas_to_ygios_synetairizesthai-64987356/

 

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δραστηριότητα και την πορεία του Συνεταιρισμού, τον τρόπο και το πλαίσιο λειτουργίας του αλλά και να μιλήσουν για τη νέα κατεύθυνση προς την οποία κινείται συστηματικά πλέον ο ΘΕΣγη είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα στελέχη του, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στα γραφεία του Συνεταιρισμού και την οποία παρακολούθησε σημαντικός αριθμός αγροτών. To γεγονός αυτό προεξοφλεί μια αλλαγή στη νοοτροπία του αγροτικού κόσμου που δείχνει να συμμερίζεται την ιδέα του «υγιώς συνεταιρίζεσθαι».

“Αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην ελληνική γεωργία” - τόνισε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παγανιώτης Καλφούντζος - “είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη να διεκδικήσουμε μία δυναμική θέση στην παγκοσμιοποιημένη αλλά και ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή” και συνέχισε: “Στη Θεσσαλία θα πρέπει να στραφούμε σε καλλιέργειες που απαιτούν ένταση εργασίας και όχι εκτάσεως. Στο ΘΕΣγη επιλέγουμε στρατηγικά να επεκταθούμε σε πιο δυναμικές καλλιέργειες όπως είναι τα κηπευτικά. Ο συνδυασμός κηπευτικών και δημητριακών δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί μειώνοντας το επίπεδο των μονοκαλλιεργειών.

Σήμερα δεν αρκεί πλέον να παράγουμε ατομικά και να στηριζόμαστε στην προώθηση των προϊόντων μας μέσω τρίτων. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ένταξη σε συνεταιριστικά σχήματα τα οποία στηρίζονται σε υγιείς βάσεις, λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και επιχειρηματικό στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεί μονόδρομο.

Για να πορευτούμε στο μέλλον μέσα από ομαδικές προσπάθειες είναι απαραίτητη η απομάκρυνση από λογικές του παρελθόντος και με σκληρή προσωπική και συλλογική δουλειά να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας”.

Δυναμικά ξεκινά το 2017 για τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη και στον τομέα των Αλεύρων, μετά τα κηπευτικά. Δύο νέοι κωδικοί αλεύρων, αλεύρι σίτου για χωριάτικο φύλλο και για πίτσα/πεϊνιρλί είναι ήδη στη διάθεση των αρτοποιών της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλίας. Πρόκειται για άλευρα από μαλακό και σκληρό (κίτρινο) στάρι που καλλιεργούνται από τα μέλη – αγρότες του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη και τα οποία μετατρέπονται σε εξαιρετικά τελικά προϊόντα για τους καταναλωτές. Έτσι, έπειτα από τις Συνθέσεις Αλεύρων που αφορούσαν σε τρεις κωδικούς ψωμιού που μπορούν να βρουν οι καταναλωτές σε αρτοποιεία της Λάρισας και τα άλευρα ολικής, ο ΘΕΣγη εμπλουτίζει το διαθέσιμο κωδικολόγιό του προς τους συνεργάτες αρτοποιούς το οποίο πλέον αφορά σε 9 άλευρα ενώ διαθέτει και πιστοποίηση ISO 22000:2005 για την εμπορία αλεύρων.

Ο Πρόεδρος του ΘΕΣγη Παναγιώτης Καλφούντζος τόνισε πως «Έχοντας ως αφετηρία τη δυναμική που έχει ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη στον τομέα των σιτηρών τόσο σε όγκους όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που παράγει, διαθέτουμε πλέον 9 κωδικούς αλεύρων 100% ελληνικής προέλευσης, απευθείας στους αρτοποιούς, σε 80 και πλέον σημεία σε όλη τη Θεσσαλία. Παράλληλα, βασικός στόχος του ΘΕΣγη για το 2017 είναι μέρος των ποιοτικών, θεσσαλικών προϊόντων μας να φτάσουν απευθείας στους καταναλωτές.

Ο Συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα νέων κυρίως αγροτών. Σήμερα, αριθμεί 72 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 28.000 στρεμμάτων και διαχειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών. Ο Συνεταιρισμός έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.

Νέες μορφές Συνεργατισμού και η Συμβολή τους στην Αγροτική Οικονομία

Οι νέες μορφές Συνεργατισμού και η συμβολή τους στην αγροτική οικονομία ήταν το θέμα ημερίδας της ΠΕΔ Θεσσαλίας που έγινε στη Ζαγορά Πηλίου. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Δέσποινα Βαρούτα, η οποία μίλησε για την 100χρονη εμπειρία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη κ. Βαγγέλης Παναγιώτου και ο Ανδρέας Χαρδαλούπας Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα ο οποίος παρουσίασε τις καινοτομίες του ΘΕΣγάλα τόσο στο επίπεδο της διάθεσης του προϊόντος του όσο και στη λειτουργία του.

Ο κ.Παναγιώτου παρουσίασε το μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη. Αρχικά ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα της Αγροτικής Παραγωγής ενώ έδωσε έμφαση στις εκτατικές καλλιέργειες οι οποίες αποτελούν μία από τις κύριες δραστηριότητες του ΘΕΣγη και η οποία αποτέλεσε το όχημα για τη μεταποίηση αλεύρων. Ο κ Παναγιώτου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία του συνεργατισμού και της εμπέδωσης συνεργατικής κουλτούρας σε όλους τους αγρότες και ιδιαίτερα στους νεώτερους.  

Η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου συνεργασίας κερδίζει διαρκώς έδαφος
Το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα πρόκειται να λειτουργήσει τα πρώτα 10 σημεία («ΑΤΜ») πώλησης παστεριωμένου γάλακτος στην Αττική

Το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και η οικονομική κρίση ήταν το «επικίνδυνο κοκτέιλ» που ανάγκασε 70 αγρότες από τη Θεσσαλία να εγκαταλείψουν, προ τριετίας, το παραδοσιακό αγροτικό μοντέλο.

    Στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής προχώρησαν 70 αγρότες του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τα πρώτα στάδια παραγωγής των προϊόντων ΘΕΣγη, από τη σπορά, την καλλιέργεια, έως και την παραγωγή άρτου.

Σελίδα 1 από 5

Καιρός

Καθαρός

3°C

Λάρισα

Καθαρός
Υγρασία: 100%
Παρασκευή
Ηλιόλουστος
3°C / 20°C
Σάββατο
Κυρίως συννεφιά
4°C / 16°C
Κυριακή
Βροχή
7°C / 13°C
Δευτέρα
Κυρίως συννεφιά
5°C / 15°C

Στοιχεία Επικοινωνίας

 3ο Χ.Λ.Μ. Λάρισας - Βόλου, Τ.Κ. 41300, Λάρισα, Ελλάδα

 info@thesgi.gr

 +30 2410 579904

 +30 2410 579905

Social Media